EPH postaví ve Velké Británii novou plynovou elektrárnu a bateriové uložiště za více než jednu miliardu liber

21. 2. 2023

Společnost EP UK Investments Ltd, která zastřešuje britská aktiva Energetického a průmyslového holdingu, získala v rámci kapacitní aukce patnáctiletou smlouvu na provoz nového paroplynové elektrárny o instalovaném výkonu 1700 MW a projektu bateriového úložiště o instalovaném výkonu 299 MW na místě bývalé uhelné elektrárny Eggborough.  Oba projekty představují investici převyšující 1 miliardu liber a zásadním způsobem přispějí k modernizaci britské energetické základny.

Lokalitu získala společnost EPH v roce 2015 v rámci akvizice společnosti Eggborough Power Ltd., bývalé uhelné elektrárny, která byla vyřazena z provozu v roce 2018.

Tyto projekty významně přispějí k zajištění britské energetické bezpečnosti a podléhají ještě konečnému schválení ze strany příslušných institucí.

„Dnešní výsledek kapacitní aukce představuje další krok v naší investiční strategii zaměřené na zajištění spolehlivých a klimaticky šetrných zdrojů výroby elektrické energie. Jsme hrdí na to, že po dokončení bude tato elektrárna jednou z nejmodernějších v Evropě a zásadním způsobem přispěje k zajištění spolehlivosti dodávek elektrické energie, zvláště v době, kdy obnovitelné zdroje nejsou schopny pokrýt spotřebu elektřiny ve Velké Británii,“ uvedl Jan Špringl, člen představenstva EPH.

Projekt vysoce účinné paroplynové elektrárny bude největším flexibilním výrobním zdrojem, které bude ve Spojeném království uveden do provozu od roku 2012. Rovněž bateriového uložiště bude jedním z největších, které byly dosud ve Spojeném království postaveny. Vzhledem k těsné blízkosti lokality ke stávající infrastruktuře přenosové soustavy National Grid a řadě navrhovaných tras pro transport CO2 a vodíku, budou tyto projekty podle plánů společnosti EPH významně přispívat k energetické transformaci a energetické bezpečnosti Spojeného království v nadcházejících letech.